Kira sözleşmelerinde kiralanan taşınmazın herhangi bir sebeple mülkiyetinin bir başka kişiye devredilmesi durumunda taşınmazı edinen yeni malik, kira sözleşmesinin tarafı haline gelir ve kira sözleşmesi aynı şartlarla devam eder. Ancak, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun (“TBK”) 351/1 maddesine göre kiralananı sonradan edinen kişi (yeni malik),…
16.01.2024 tarihli ve 32431 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 30.11.2023 tarihli ve 2023/134 Esas 2023/209 Karar sayılı Anayasa Mahkemesi (“AYM”) kararı ile; 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun’un 13. maddesinin a fıkrasında yer alan “…hasar tespit raporları ancak asıl…
Kirasını zamanında ve eksiksiz ödemeyen kiracının kiralanandan tahliye edilebilmesi için iki haklı ihtar nedeniyle tahliye yoluna başvurulabilmektedir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun (“TBK”) 352/2 maddesine göre kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise…
Pişmanlık ve ıslah, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun (“VUK”) 371. maddesinde düzenlenmiş bulunan, beyana dayalı vergi türlerinde, vergisel yükümlülüklerin yerine getirilmemesi sonucu vergi ziyaı cezası uygulanmasını gerektiren durumlarda yargılama yoluna başvurulmadan vergi zıyai cezası uygulanmasını önleyen idari bir çözüm yoludur. A) HANGİ VERGİ TÜRLERİNDE BAŞVURULABİLİR…
213 sayılı Vergi Usul Kanunu (“VUK”) uyarınca bazı vergi mükellefleri, yükümlü oldukları vergilere ilişkin kimi belgeleri alma ve düzenleme, bu belge ve kayıtları deftere kaydetme ve saklama ve vergi incelemesine yetkili makam ve memurların inceleme talebi üzerine bunları ibraz etme yükümlülüğü altındadır. Nitekim, VUK m.…
Vergi mükellefleri tarafından vergi işlemlerinde kimi zaman maliyetleri yüksek gösterip daha az vergi ödemek ya da hiç ödememek, vergi indirimi almak, vergi iadesinden yararlanmak, matrah azaltımı yapmak, amacıyla sahte belge düzenlenmekte ve kullanılmaktadır. Günlük hayatta bu durum çoğunlukla sahte fatura düzenlenmesi şeklinde karşılaşılmaktadır. Hatta, bazı…
Mesafeli satış sözleşmelerinde, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un (“TKHK”) 48/4 maddesi ile tüketicilere 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkı tanınmış olup söz konusu bu cayma hakkının süresi, kullanımı, getirdiği yükümlülükler, yan sözleşmelere etkisi ve istisnaları ise…
Günümüzde e-ticaret hayatımızın bir parçası haline gelmiş olup artık satıcılar ve alıcılar (tüketiciler) yan yana gelmeksizin hatta çok defa birbirlerini dahi tanımaksızın internet, telefon, e-posta vb. fiziksel olmayan ortamlar üzerinden belirli bir fiyat karşılığında bir mal veya hizmet satın alınması konusunda anlaşmaktadır. Bu çerçevede, alıcı…
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 12.08.2023 tarihli ve 32277 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Değişiklik Yönetmeliği ile; kapalı çıkma ve asma kat yapma kurallarında değişiklikler yapılmış olup ayrıca konut tedariki ve kira sorunun çözümü amacıyla boş…
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun (“TBK”) 350/1 maddesinin 1. bendine göre kiraya veren, kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin…